Inštitut na Facebooku

Koncept joge smeha

Za smeh ni potreben občutek za humor

Ljudje verjamejo, da je za smeh potreben dober smisel za humor, ki je zmožnost možganov sprejemati, povezati se z, občutiti situacijo in presoditi ali je situacija smešna ali ne. Z drugimi besedami, smisel za humor je potreben za pogojen smeh. Nihče se ne rodi s smislom za humor.

Otrok ni zmožen povedati šale, saj se začne smejati še preden pove bistvo.

Otroci se ne smejijo, ker bi imeli smisel za humor, temveč se smejijo ker so veseli. To veščino si priučimo skozi srednje in pozno otroštvo in se programiramo od veselega do pogojenega smeha. Da bi se ponovno naučili veselega smeha, morajo odrasli odstraniti plasti zadržkov in mentalnih ovir, katere oblikujemo sami, naša družina in družba. Pod temi plastmi se nahaja neskončna zmožnost smeha.

Razviti zmožnost smeha pri zadržani osebi je enako kot očistiti odtok in iz njega odstraniti kamne in grušč. Ko je kamenje odstranjeno bo smeh lahko ponovno naravno »tekel«. Joga smeha olajša ta proces čiščenja in naravni vesel smeh je sproščen. Tehnike Joge smeha so učinkovite celo pri ljudeh, ki so smeh izgubili ali sploh nimajo smisla za humor. Ljudje nam pogosto povedo, »sem depresiven/depresivna in se ne morem smejati« ali »ni mi do smeha«. Odgovor se glasi, »Ni važno. Samo pridi na trening in pripravili te bomo do smeha.«

Ko se naravni smeh sprosti, ga je težko ustaviti. Celo v državi kot je Indija, kjer se ljudje v javnosti redko smejijo, se dnevno na sto tisoče ljudi smeji v javnih parkih. Ljudje, ki se niso nikoli nasmehnili, se sedaj veselo smejijo.

Medtem ko lahko smisel za humor vodi do pogojenega smeha, lahko brezpogojen smeh pomaga razviti smisel za humor. Lep primer je upokojen tajnik, ki je živel blizu Dr. Katarie. V svojem življenju se je vedno resno vedel in se ni skoraj nikoli smejal ali se celo nasmehnil. Nekega dne se je odločil, da se pridruži Klubu smeha in tako je začel vsak dan obiskovati jutranje učne ure. Leta kasneje je na presenečenje vseh osvojil Vse-indijsko prvenstvo v smehu. Naslednje leto je prav tako zmagal. Tretje leto so ga imenovali za sodnika, da bi tudi drugi imeli priložnost za zmago!

 

Jezik/Language

Iskanje

Medijski sponzor

spoznajmose