Inštitut na Facebooku

Zgodovina joge smeha

K razvoju moderne oblike terapevtskega smeha je prispevalo mnogo ljudi. Ne bomo govorili o vseh, smo pa izbrali tiste, ki so navdihnili razvoj Joge smeha.

NORMAN COUSINS, priznan pisatelj:

Leta 1979 je izdal knjigo »Anatomija bolezni«, v kateri opisuje potencialno smrtno nevarno bolezen, za katero je zbolel leta 1964 in spoznanja o pozitivnih učinkih humorja in drugih pozitivnih čustev pri zdravljenju. Ugotovil je, da mu je deset minut veselega/radostnega smeha omogočilo dve uri mirnega spanca brez bolečin. Njegova zgodba je zbegala znanstvenike in navdihnila številne raziskovalne projekte.

DR. WILLIAM F.FRY, psihiater, Univerza Standford, Kalifornija:

V poznih šestdesetih letih prejšnjega stoletja je začel z...

Preberite več: Zgodovina joge smeha

Koncept joge smeha

Za smeh ni potreben občutek za humor

Ljudje verjamejo, da je za smeh potreben dober smisel za humor, ki je zmožnost možganov sprejemati, povezati se z, občutiti situacijo in presoditi ali je situacija smešna ali ne. Z drugimi besedami, smisel za humor je potreben za pogojen smeh. Nihče se ne rodi s smislom za humor.

Otrok ni zmožen povedati šale, saj se začne smejati še preden pove bistvo.

Otroci se ne smejijo, ker bi imeli smisel za humor, temveč se smejijo ker so...

Preberite več: Koncept joge smeha

Kaj je joga smeha

1. Joga smeha je enkraten koncept: vsak se lahko smeji brez razloga, brez humorja, šal in komedije.

2. Smeh vpeljemo kot skupinsko vadbo. Z očesnim kontaktom in otroško igrivostjo se narejen smeh kaj hitro spremeni v resničen in nalezljiv smeh.

logo small3. Razlog zakaj ime Joga smeha: združuje smejalne vaje z dihalnimi vajami joge. Zaradi teh vaj je vnos kisika v telo in možgane večji, zaradi česar se posameznik počuti bolj energično in zdravo.

4. Koncept Joge smeha temelji na...

Preberite več: Kaj je joga smeha

Jezik/Language

Iskanje

Medijski sponzor

spoznajmose